Nyelvek

2024/08/15

Rendkívüli tájékoztatás - Jelentős hazai Microsoft felhőszolgáltató születik a Gloster Cloud Zrt. és a Systemfarmer Zrt. egyesülésével

PDF

Rendkívüli tájékoztatás - Jelentős hazai Microsoft felhőszolgáltató születik a Gloster Cloud Zrt. és a Systemfarmer Zrt. egyesülésével

A Gloster Infokommunikációs Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (cégjegyzékszám: 13-10-042012; székhely: 2142 Nagytarcsa, Csonka János utca 1/A A/2. ép.; a továbbiakban: Társaság, Gloster) a vonatkozó jogszabályok, így különösen a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX.

törvény („Tpt.”) és a Budapesti Értéktőzsde Általános Üzletszabályzata alapján az alábbiakról tájékoztatja a Tisztelt Befektetőket.

Jelentős hazai Microsoft felhőszolgáltató születik a Gloster Cloud Zrt. és a Systemfarmer Zrt. egyesülésével

Újabb lendülettel a duplájára növekszik az évi átlagban 29%-ot (CAGR) növekvő, többszörös díjnyertes Cloud üzletág

A mai napon a Gloster Cloud Zrt. és a Systemfarmer Zrt. tulajdonosai sikeresen lezárták a 2024. február 16-án aláírt egyesülési szerződést, mely alapján a cégek egy közös holdingcég tulajdonában működnek tovább és 2025. január 1-től a két társaság egyesülésével, Gloster Cloud Zrt. néven a Microsoft legnagyobb hazai tulajdonú felhőszolgáltató partnercége jön létre. A felek célja, hogy az egyesített cég Magyarország legyorsabban növekvő piacvezető felhőszolgáltója legyen, és néhány éven belül a régióban is meghatározó és elismert szereplővé váljon.

Az év elején aláírt tranzakció zárásaként első lépésben a tulajdonosok egy közös holdingtársaságba (Gloster Cloud Holding Zrt.) apportálták a Gloster Cloud Zrt. és a Systemfarmer Zrt. részvényeit. A társaságok 2025. január 1-től Gloster Cloud Zrt. néven egyesülnek és továbbra is a Gloster Csoport Cloud üzletágát fogják alkotni. Az apportot megelőzően szakértő által készített cégérték-vizsgálatok készültek, melyeket független könyvvizsgálói jelentés támasztott alá.

A tranzakció pénzügyi teljesítését a Gloster 100%-ban saját forrásból hajtja végre (részvénycsere), banki forrást nem vesz igénybe (az eladósodottság nem nő), illetve tőkeemelést sem hajt végre (a részvények nem hígulnak). Az egyesülés pénzügyi hatása következtében, a Gloster Cloud üzletága várhatóan a kétszeresése növekszik egyetlen év alatt és a menedzsment várakozása szerint a szinergia-hatások kihasználásával a versenytársaknál gyorsabban fog tudni növekedni és komplexebb szolgáltatásokat tud ügyfeleinek nyújtani. A Systemfarmer pénzügyi eredményeit a Gloster először a 2024-es Éves Jelentésében konszolidálja.

Pro-forma árbevétel növekedés a Gloster Cloud üzletágában:

Nettó árbevétel Gloster Cloud üzletág (mFt) 2021 2022 2023 2022/2023
Gloster Cloud Zrt. 955 1 362 1 596  
Systemfarmer Zrt.     1 171  
Gloster Cloud üzletág 955 1 362 2 767 +100,29%

Szinergia hatások gyorsítják a növekedést

A jövő év elején egyesülő Gloster Cloud Zrt. és a Systemfarmer Zrt.  egy közel 40 fős felhő-informatikára specializálódott szakértői csapat, mely 541 ügyélnek nyújt elősorban magas színvonalú, Microsoft alapú informatikai szolgáltatásokat, 2023-ban bevételeik 91,1%-a megújuló árbevétel volt. Jelentős bevezetési tapasztalattal rendelkeznek Microsoft 365, Microsoft Azure, Security, Dynamics 365, Power Platform és Copilot technológiákban.

A két cég együtt több, mint 600 szervezet digitális átalakulásában nyújtott már segítséget, és számos elismerést kapott a Microsofttól, többek között többszörös Gold és Silver Partner minősítést, valamint kétszeres „Microsoft Partner of The Year” címet, valamint négy alkalommal a „Fastest Growing Cloud Company” díjat is elnyerte.

A Gloster Rendszerintegrációs és Cloud üzletágai már az év elején egyesítették értékesítési csapataikat[1], hogy a versenytársaknál korszerűbb és kedvezőbb árú megoldásokat tudjanak kínálni. A Rendszerintegrációs üzletág 56%-ot a Cloud üzletág 19%-ot növekedett 2023-ban.[2] A menedzsment a közös értékesítés szinergia-hatásaként a tavalyinál nagyobb ütemű növekedésre számít.  A várakozásokat alátámasztja a Statista piackutató cég előrejelzése is, mely 2028-ig közel 50%-os növekedést vár a nyilvános felhő piacon, és mintegy 160%-os növekedéssel kalkulál a mesterséges intelligencia piacon 2030-ig[3].

Újabb mérföldkő a stratégia célok elérésben

Jelen bejelentés a Gloster Infokommunikációs Nyrt. tizenegyedik tranzakciójának zárása. Egy újabb jelentős lépés a 2026-os pénzügyi célok eléréséhez (15,6 Mrd HUF árbevétel, 3,1 Mrd HUF EBITDA) mely várhatóan stabil alapját fogja képezi a 2026-tól kezdődő osztalékfizetésnek.

A Glosterről

A Gloster a BÉT standard kategóriájában jegyzett, széles spektrumú nemzetközi informatikai szolgáltató. Több mint 20 éves története során hardveres garázscégből szoftver fókuszú nemzetközi középvállalattá fejlődött. A Gloster intenzív növekedési stratégiájának köszönhetően tizenegy tranzakciót hajtott végre 2018 óta, és terjesztette ki tevékenységét a rendszerintegráció, a felhő megoldások és a nemzetközi szoftverfejlesztési szolgáltatások területére. A cégcsoport jelenleg közel 350 fős csapattal dolgozik, legutóbbi (magyar számviteli szabványok szerinti) 2023-as konszolidált beszámolója szerint korrigált árbevétele 10,3 milliárd forint, korrigált EBITDA-ja 976 millió forint volt.

Nagytarcsa, 2024. augusztus 15.

Gloster Infokommunikációs Nyrt.

További tájékoztatás:

dr. Bassola Eszter

befektetői kapcsolattartó

bassola.eszter@gloster.hu

[1] Évi 200 milliós vállalatfejlesztési program indul a Glosterben - https://gloster.hu/uploads/befektetoknek/kozzetetel/rendkivuli_tajekoztatasok/28982-Rendkivuli-tajekoztatas_-Evi-200-millios-vallalatfejlesztesi-program-indul-a-Glosterben.pdf

[2] Befektetői prezentáció 2023-as eredményekről - https://gloster.hu/uploads/befektetoknek/tarsasagra-vonatkozo-alapinformaciok/befektetoi-prezentacio/2023-eves-jelentes-prezentacio-662770ccea4b2.pdf

[3] Befektetői Prezentáció 2024 március - https://gloster.hu/uploads/befektetoknek/tarsasagra-vonatkozo-alapinformaciok/befektetoi-prezentacio/Befektetoi-prezentacio-2024-tavasz-660284703a94f.pdf

PDF

Rendkívüli tájékoztatás - Jelentős hazai Microsoft felhőszolgáltató születik a Gloster Cloud Zrt. és a Systemfarmer Zrt. egyesülésével