Merre tovább vállalati kollaboráció?

2015-09-28

Vajon mitől van az, hogy a mai napig sok cégvezető számára nagyobb használati értékkel bír egy néhány ezer forintos „buta” GSM telefon, mint egy sokmilliós, külön erre célra kialakított légkondicionált tárgyalóban berendezett fullHD-s sok képernyős tárgyalótermi videó konferencia rendszer?


A válasz: az interoperabilitás. Az a tény, hogy egy mobiltelefon segítségével bármikor bármilyen másik mobil vagy vezetékes telefont fel tudunk hívni – szemben a manapság használt tárgyalótermi videó rendszerekkel, mellyel csak egy a cégen belül lévő másik készüléket lehetséges hívni – bizony hiába a HD kép és hang, tetszik, nem testszik a GSM telefont irányába billenti a mérleget. Kicsit olyan ez, mint fax vagy az email volt a maga korában: amint a penetráció elért egy pontot a penetráció megállíthatatlan volt mert bármely eszköz képes volt bármely másikkal együttműködni.

Egészen mostanáig, feltörhetetlen kemény diónak bizonyult az, hogy a meglévő videokonferencia eszközünk egy másik cégnél vagy partnernél használt – tűzfalon kívül lévő – videokonferencia eszközzel is képes legyen kommunikálni. Az végkép álom maradt, hogy hívás közben működjön a képernyő megosztás akár egyszerre egy időben többen, több féle eszközről is be tudjanak kapcsolódni. A jó hír, hogy manapság több jó, ámde egyelőre kevésbe ismert – de már az IT által is biztonságosnak vélt – megoldás létezik a probléma megoldására.

Erről a megoldásról beszéltem a CIO Fórumon Bikalon:

 

Az egyik jó megoldás lehet valamilyen havidíjas cloud alapú videó szolgáltatás használata. Behívunk egy videós konferencia hídba és megkérjünk partnereinket arra, hogy ők is ezt tegyék. A rendszer egy azonosító segítségével autentikálja a résztvevőket a résztvevőket és már indulat is a meeting! Azok számára, akik nem bíznak a cloud alapú megoldásokban ma már ugyan ez helyben telepítős (on-premise) megoldásban is elérhető. Itt két köztes (virtuális) szerver beiktatásával (egyet a DMZ-be telepítünk egyet pedig a tűzfal mögé) videokonferencia eszközünk egy email címre hasonlító a telefonszámot hasonlító azonosítót kap (pl. targyalo_1@cegnev.hu) és ezt felhívva már el tudnak érni partnereink saját videokonferencia eszközükről, okos telefonjukról vagy csak egy sima böngésző segítségével – no és perszer teljen ingyen!

Ezzel valósíthatóvá vált az eddig csak a hagyományos távközlési hálózatokban megszökött interoperabilitás, azaz bármilyen videós készülékünk, hívható lesz a világ bármely részéről! Szabadon és díjmentesen kommunikálhatunk ügyfeleinkkel, szállítóinkkal, partnereinkkel.