Wifi hálózati megoldások – Cisco Wifi, AP-k, Wirelss Acces Controller-ek

Home » Wifi hálózati megoldások – Cisco Wifi, AP-k, Wirelss Acces Controller-ek

Wifi hálózati megoldások – Cisco Wifi, AP-k, Wirelss Acces Controller-ek

A Cisco wifi rendszerei minden igényre kiterjedő körű, optimális megoldást nyújtanak a vállalati szintű vezetékmentes kommunikáció kialakítására. Segítségükkel akár egy nagyméretű irodaházban, raktárban, vagy telephelyen is tökéletesen megoldható a belső, céges vezetékmentes információcsere. Tartózkodjuk bárhol is a Cisco wifi rendszer hatósugarán belül, a kiváló minőségű hang és képtovábbítás teljesen gördülékenyen, szakadozás mentesen működik. Bármelyik, a rendszerre csatlakozott kollégánkat, azonnal elérhetjük így a vállalati kommunikáció a mobilitás előnyeit kiaknázva akadálymentesen lefolytatható, úgy, hogy közben a felhasználó élmény magas szintje is megmarad. Az intelligens hozzáférési pontok (Access Points) és az ezekkel összehangoltan működő hálózati vezérlők (WAC) segítségével olyan tökéletes vállalati wifi hálózat alakítható ki.

A vállalati cisco wifi hálózatok az otthoni megszokott kényelmet és szabadságot nyújtják úgy, hogy számos olyan funkcióval is rendelkezik mellyel mindez biztonságosan és skálázható módon biztosítható. Lényege, hogy közel ugyan akkor sávszélességet biztosítson mint egy vezetékes hálózat de úgy, hogy ne kelljen biztonsági kompromisszumokat kötni.  A Gloster kizárólag nagy neves gyártók WIFI megoldásait telepíti ügyfelei számára, melyek beltéren is kültéren egyaránt használhatóak.

A vállalati Wi-Fi architektúra az AP eszközök mellett tartalmaz egy kontrollert is (WLAN switch), amely (többnyire) az AP eszközök menedzsmentjét végzi. A kontroller biztosítja, hogy a hozzáférési pontok automatikusan igazodni tudjanak a rádiós környezethez, csatornát vagy adáserősséget váltsanak, vagy szabályozzák a kliensek működését. Ezt több vállalati megoldás is biztosítja, azonban ez az infrastruktúra még nem teszi egyszerűbbé a hálózathoz illeszthetőséget, a VLAN-okat ugyanúgy ki kellene adni a fali csatlakozókra és az egyes access pointokat megfelelően fel kell konfigurálni. A fejlettebb vállalati megoldások ezért az AP-okra érkező adatforgalmat nem közvetlenül a hálózatba, hanem egy tunnelben a kontrollerre irányítja.


A vállalati Cisco wifi hálózatok legfontosabb előnyei
Akár 10-20 SSID egyidejű használata
A megoldás lényege, hogy ugyan azokon a fizikai eszközökön egyszerre több hálózatot is ki tudunk adni. Pl. termelési hálózati, pénzügyi hálózat, vendég hálózat. Az egyes SSID-ket különböző VLAN-okhoz (alhálózatokhoz) rendelhetjük. Az egyes alhálózatokat egymástól teljesen elszeparálhatjuk, például a termelési hálózatból egyáltalán ne látszódjon a pénzügyi hálózat. Több SSID használata nem lassítja a kapcsolatot.
Wifi jelszó (PSK) helyett RADIUS szerveres azonosítás
Az otthoni wifi hálózatoktól eltérően nem egy közös wifi jelszót használunk a vállalati cisco wifi hálózatokban hanem a felhasználókat egy külön erre a célra létrehozott RADIUS szerveren azonosítjuk. Azaz minden felhasználónak van külön felhasználóneve jelszava nem egy közöset használ mindenki. A Windows szerverek rendelkeznek RADIUS szerver képeséggel is azaz a Windows bejelentkezéshez használt hozzáféréssel csatlakozhatunk a vállalti cisco wifi hálózathoz is.
Voice Over Wifi
Ha a Wi-Fi hálózatunkon voice szolgáltatást szeretnénk nyújtani az ma már alapfunkcó egy vállalati cisco wifi hálózat segítségével. Számos olyan probléma (RF, roaming, kapacitás) hátráltathat bennünket, amelyekre az enterprise wireless funkciói gyógyírt jelentenek. A vállalati Wi-Fi rendszernek felismerik ismernie az egyes VoIP protokollokat (SIP, H323, SCCP, SVP, SRC, Vocera, NOE, stb.), kodekeket, folyamatosan ellenőrizik kell a hívások minőségét (Call Admission Control).
Wi-Fi-Roaming

Roaming képesség

A vállalati cisco wifi hálózatok másik nagy előnye, hogy egy hálózatot (pl. “termelés”)  több AP-n keresztül is képes hirdetni. Amikor a felhasználók a mobil eszközeikkel mozognak akkor automatikusan néhány miliszekundum alatt átroamingolnak a legjobb vételt bizosító AP-ra. Az lényegesen gyorsabb, mint a hagyományos otthoni wifi eszközökkel kialakítható (egyébként igen gyakori) “termelés 1”, “termlés 2” stb. megoldás, ahol az AP-k közötti váltás ideje kb. 20 másodperc. Ha a vállalati cisco wifi hálózatot IP telefonálásra is akarjuk használni a roaming funkció alapkövetelmény.

A szakadásmentes, gyors AP-váltás azért nagyon fontos, mert az Access Pointok terheltsége soha nem állandó. Még ha QoS szabályozza a felhasználók sávszélesség-használatát, akkor is elérkezhet az a pillanat, amikor az AP túlterhelté válik, vagy már nem képes megfelelő minőségben kiszolgálni a klienseket (sok felhasználó, VoIP-hívás, multimédia-forgalom, rádiós probléma, stb.). Ebben az esetben a vállalati Wi-Fi rendszernek el kell döntenie, hogyan tovább. A probléma kezeléséhez a roaming adja a legbiztonságosabb és leggyorsabb megoldást: néhány klienst át kell mozgatnia egy szabad kapacitással rendelkező AP eszközre.

Vállalati vezeték nélküli hálózatok (WIFI) összetevői
Wireless Acces PointWireless Acces Controller
Wireless Acces Point
Az AP hasonlóképpen működik mint egy otthoni “wifi router”, de AP-t is egy hálózatba lehet kötni és felprogramozni úgy, hogy egy úgy nevezett kontroller vezéreljen több AP-t. Ebben az esetben nagyobb területeket tudunk wifi térerővel lefedni úgy, hogy természetesen egyik alól a másik alá való mozgáskor nincs szükség újabb autentikációs procedúrára, hanem az addig felcsatlakoztatott eszközünk automatikusan átáll a jobb térerővel rendelkező, tehát közelebbi AP-ra.
Kapható kültéri, beltéri, illetve irodai változatbab is.


Cisco Aironet 1700 Access Points széria 802.11ac támogatással

A Cisci wifi rendszer belépő szintű, Cisco Aironet 1700 AP széria tagjai a legújabb, 802.11ac wifi technológia által nyújtott minden új szolgáltatással és előnnyel rendelkeznek. Kifejezetten a kisebb és közepes méretű vezeték nélküli wifi hálózatok kialakításához lettek tervezve, mindazonáltal használatuk kiváló minőségű, akadálymentes hang és képtovábbítást tesz lehetővé a teljes wifi hálózat lefedettségi zónájában. A Cisco Aironet 1700 széria tagjai fontos részét képezik a Cisco vezeték nélküli megoldásinak a 802.11ac révén a kiváló minőségben biztosítják a problémamentes kommunikációt.

Termékjellemzők és specifikációk:

belépő szintű cisci wifi AP hardver kis és közepes méretű hálózatok számára
kiváló ár/érték arányú termék, amely a nagy teljesítményt a 802.11ac-nek köszönhetően minden körülmények között biztosítja
802.11ac Wave 1 támogatás, 3×3 multi funkciós bemenet és kimenet (MIMO)
Cisco Clean Air Express technológia, 20-, 40-, 80 MHz-es széles sávon
Optimalizált, intelligens cisco wifi roaming funkció
Folyamatosan elérhető, széles körű szoftveres támogatás

Jelenleg kapható modellek: AIR-CAP1702I- x-K9, AIR-CAP1702I- xK91


Cisco® Aironet® 1600 Access Points széria 802.11n támogatással

A Cisco wifi kínálatában szereplő Cisco Aironet 1600 termékek kiváló funkcionalitást és nagy teljesítményt kínálnak kis és közepes méretű hálózatok kialakításához, ráadásul mindezt versenyképes áron. A Cisco wifi Aironet 1600 készülékei segítségével, amelyek 802.11n támogatással rendelkeznek, a felhasználók könnyedén modernizálhatják és működtethetik cisco wifi hálózatukat megfelelve ezáltal a modern kor kihívásainak, biztosítva a nagy sávszélességen történő, kiváló minőségű folyamatos kommunikációt.
Termékjellemzők és specifikációk:

belépő szintű AP, amely ideális kisebb és közepes méretű hálózatok kialakításához. Optimális megoldás wifi hálózat kialakításához a gyártásban, a kereskedelemben, az oktatásban érdekelt cégék, valamint a közepes méretű irodák számára
Barátságos árfekvésű, kitűnő ár/érték aránnyal rendelkező termék amely, a 802.11n adatátviteli protokoll révén, annak minden előnyével rendelkezik
Kiváló képességeinek köszönhetően akár 6x gyorsabb adatátvitel érhető el általa, a régebbi 802.11a/b/g protokollt használó modellekhez képest
Cisco Client Link 2.0 technológia a cisco wifi kliensek teljesítmények optimalizációjához, megnövelt teljesítmény, nagyobb hatótáv és sokkal hosszabb akkumulátor élettartam a mobil eszközöknél.
Cisco Clean Air Express technológia az interferenciás problémák intelligens megoldására
Korlátozott élettartam garancia, amely magába foglalja a 10 napon belüli termékcsere lehetőségét
Folyamatosan elérhető, széles körű szoftveres támogatás

Cisco Aironet 1530 Outdoor Access Point széria

A cisco wifi rendszeri között megtalálhatók olyan innovatív vezeték nélküli kapcsolatlétesítést lehetővé tevő kültéri wifi eszközök is, mint a kiváló dizájnnal megtervezett Cisco Aironet 1530-as modell, amely amellett, hogy remekül néz ki, még a legzordabb időjárási körülmények között is mindig kiválóan teszi a dolgát. A Cisco magas kvalifikált mérnökeinek köszönhetően egy olyan kültéri wifi AP-t juthatunk hozzá, amely minden probléma nélkül kihasználja az 5 GHz-es sávot, a kitűnő minőségű hang és képtovábbítás érdekében úgy, hogy közben intelligens módon kollaborál más, a hálózatra csatlakoztatott cisco wifi eszközökkel. Hazánk időjárásáról elmondható, hogy manapság szinte egyik napról a másikra képes 180 fokos fordulatot venni. Az egyik pillanatban még süt a nap, a másikban már szakad az eső. 24 órás időintervallumon belül sokszor akár 20 fokos hőmérséklet különbségek is előfordulhatnak, éppen ezért egyáltalán nem mindegy milyen minőségű kültéri wifi AP-re bízzuk adataink továbbítását. A Cisco kültéri Aironet 1530-as modellje minden szinten, szó szerint állja a sarat, jöhet akár a nyári kánikula, vagy a fagyos téli hónapok.
Termékjellemzők és specifikációk:

Flexibilis antenna port technológia, amely szoftveresen konfigurálható (single-band, dual-band)
Belső és külső antennás változat
Többfunkciós operációs módok (mesh, point to point, WGB)

Integrált antennás változat specifikációi: 802.11b/g/n protokoll 3×3:3 MIMO technológiával, 3 stream-mel (2.4 GHz), 802.11a/n protokoll 2×3:2 MIMO technológiával 2 stream-mel (5GHz)
Külső antennás változat specifikáció: 802.11b/g/n protokoll 2×2:2 MIMO technológia, 2 stream-mel (2.4 és 5 GHz), 802.11a/n protokoll 2 stream-mel (5GHz)

Wireless Acces Controller
A wireless kontroller feladata, hogy a vele összehangolt Access Pointokat és a rajtuk keresztül feljelentkezett kliens eszközöket kiszolgálja vezérelje. Például egy wifi IP telefon esetében, ha telefonálás közben az adott eszköz eltávolodik egyik AP-tól a másik felé, a kontroller feladata, hogy a folyamatos szakadásmentes hangminőséget biztosítsa úgy, hogy az egy AP-ról a másikra csatlakoztatja az adott eszközt. Nagy előnyük ezeknek az eszközöknek, hogy könnyen kezelhetők és webes felületükön átláthatóan monitorozható az AP-k és a kliens eszközök állapota.
Lényeges: vállalati cisco wifi hálózat nincs kontroller nélkül. A lent ismertetett előnyök eléréséhez mindenképp szükség van wireless kontroller használatára is.

Cisco 2500 Series Wireless Controller -ek

A vállalati vezeték nélküli wifi hálózatok menedzsmentjének ellátásához szükség van egy központi controller egységre. A Cisco 2500 szériaszámú cisco wifi controller egységei tökéletesen alkalmasak ennek a fontos funkciónak az ellátásra. Használatukkal a hozzáférési pontok közötti kommunikáció során minden esetben, folyamatosan fenntartható a kiváló minőségű hang és képtovábbítás a hálózat teljes körű biztonságának megőrzése mellett. A Cisco 2500-as vezeték nélküli controller egysége a 802.11n protokollban rejlő lehetőségek kiaknázásával és beépített automatizált funkciói segítségével teljes mértékben biztosítja a hálózaton belüli rugalmasságot, a csatlakoztatott perifériák akadálymentes AP pont váltását, roamingját.
Termékjellemzők és specifikációk:

Közvetlen, valós idejű kapcsolat 75 AP ponttal 1000 kliens egyidejű kiszolgálása mellett
A 802.11ac és a 802.11n protokollok támogatása wifi rendszeren keresztüli 500 Mbps sebességű adatátvitel
Centralizált hálózat védelmi eljárások, a szolgáltatás ellen irányuló támadások védelmének segítése
L2 és L3 szintű mobilitás, a magas minőségű, cisco wifi -n keresztüli hang és képtovábbítási rendszer AP pontjainak menedzselése
Integrált Cisco Clean Air technológia a túlhevülés okozta RF interferenciák megakadályozására

Cisco Virtual Wireless Controller szoftver

A Cisco Virtual Wireless Controller szoftvere tökéletes megoldás mindazon cégek számára, akik a hardver költségek csökkentését tűzték ki célul. Ez a termék igen magas színvonalon, centralizált módon segíti a hálózat optimalizálási folyamatokat, úgy, hogy közben a wifi rendszeren keresztüli kommunikáció, a hang és képtovábbítás teljesen biztonságos marad. Ideális, költséghatékony, szoftver alapú megoldást jelenthet kis és közepes méretű vállalkozások számára. A Cisco Unified Wireless Network komponenseként a Virtual Wireless Controller valós idejű, centralizált kommunikációt tesz lehetővé a Cisco Aironet AP-k és hálózati infrastruktúra egyéb részei, eszközei között.
Termékjellemzők:

Centralizált vezeték nélküli cisco wifi hálózat szoftveres kontrolálása (egészen 200 különféle lokációig)
A rendszer üzemeltetői, a felhasználóbarát felületen keresztül könnyedén kezelhetnek akár 200 AP pontot és 3000 különböző klienst, így az esetleges problémák orvoslása könnyen megoldható
Biztonságos „vendég beléptető” rendszer a hálózatba, visszaélések kiszűrése a online fizetési formák (PCI) esetén
Flexibilis, valós idejű kapcsolat minden a hálózatba integrált perifériával, mobil eszközzel
A belépési pontok védelmi funkcióinak segítése, WAN hálózati hibák, feleslegesen fenntartott kapcsolatok intelligens felismerése, bontása

Fontos: Az AP-k telepítése előtt mindenképp szükség van egy előzetes wifi felmérés készítésére. Ez azért szükséges, hogy lássuk mekkora területet tudunk lefedni egy AP-val az adott környezetben. Nagyon eltérő eredményeket kapunk akkor, ha különböző sűrűségű és elhelyezkedésű anyagokkal berendezett vagy elhatárolt területet, például raktárt vagy irodaházat szeretnénk wifi hálózattal lefedni. Érdemes több eszközzel is a méréseket elvégezni, mivel egy mobiltelefon vagy vonalkód olvasó kisebb wifi antennája miatt hamarabb elveszítheti a kapcsolatot mint például egy laptop.

Miért érdemes a 802.11ac technológiára váltani?

Ha nem akarunk kompromisszumokat kötni a wifi hálózatunk sebessége tekintetében, akkor nem árt, ha tisztában vagyunk néhány fontos ténnyel. A 802.11ac protokollt használó hardverek háromszor akkora teljesítményre képesek, mint a 802.11n technológiát alkalmazó elődeik. A megnövekedett sebességnek köszönhetően a wifi hálózaton keresztül lényegesen sokkal nagyobb felhasználói élmény érhető el a kép és hangtovábbítás folyamán. A Cisco legújabb wifi megoldásainak és a 802.11ac protokollt használó eszközeinek köszönhetően cégünk alkalmazottainak munkaterülete többé már nem lesz helyhez kötött, nem korlátozódik egy-egy irodára, asztali, desktop számítógépre, vagy laptopra, hiszen a minden igényt kielégítő, multifunkcionális mobilitás lehetőségét adja a kezünkbe. Mindezeket a nyilvánvaló előnyöket a 802.11ac protokollt hasznosító eszközök, a korábbi megoldásokhoz képest jóval hatékonyabb, szélesebb körű, nagyobb wifi lefedettséggel biztosítják. Lényegesen több applikáció azonos idejű használatára nyílik lehetőségünk, több felhasználót csatlakoztathatunk a hálózatunkhoz, kiváló hang és képminőség fenntartása mellett. A nagyobb erőforrás igényű multimédiás és üzleti alkalmazások is kompromisszumok nélkül használhatók a korábbiakhoz hatszor nagyobb teljesítményű 802.11ac-s cisco wifi rendszereken.

Érdemes kicsit a jövőbe tekinteni és felkészíteni wifi hálózatunkat a mobil eszközök legújabb generációinak igényeire, ezáltal a későbbi vállalati hardver beruházások sokkal költséghatékonyabbakká tehetők. A Cisco minden szükséges összetevőt ügyfelei rendelkezésére bocsájt egy a jövőbeni igényeknek is tökéletesen megfelelő wifi alapú 802.11ac protokollt használó vállalati hálózatuk kiépítéséhez.

Néhány ismertebb hálózatos referenciánk
Clarion_Logo cisco wifi
Clarion Hungary Elektronikai Kft.
A Clarion története szorosan összefonódik az autóipar történetével. Világszerte elismert élenjáró gyártóként, mely megalkotta Japán első autórádióját és autós sztereórendszerét, a Clarion története folyamán mindig a szektor vezetője volt. Telepített eszklözök:
Cisco Catalyst L2/L3-as kapcsolók
Cisco Aironet AP-k és Wifi controller
Cisco ISR router
hunland_logo cisco wifi
Hunland Trade Kft.
A HUNLAND Trade Kft. 1992-ben kezdte Magyarországon a professzionális szarvasmarha-kereskedelmet. Az alapító tulajdonosok 3 generáción át tartó magas szintű hollandiai marhakereskedelemi tapasztalatokra építették új üzleti elképzeléseiket. Telepített eszközök:
Cisco Catalyst L2/L3-as kapcsolók
Cisco Call Manager 8.0
Cisco 3900 / 6900 / 7900-as IP telefonok
Cisco Unified Presence 8.0
További információk
Saját szakmai anyagok, előadásokKapcsolódó termékek
Saját szakmai anyagok, előadások
link, stb.
Kapcsolódó termékek
pdf
Kérjen ajánlatot!

* Kotelezően kitöltendő

A megoldás specialistája
Tőke Botond
kiement ügyfélmanager
Botond szakterülete a telefonos, hálózatos és végpontvédelmi megoldások. Ezen túl nagy tapasztalattal rendelkezik Microsoft alapú rendszerek kialakításában. Hobbija az evezés.
Telefonszáma: +36.1.456.80.17
Mobil: +36.20.222.5707
Email: toke.botond(kukac)gloster.hu