Adatközpont szerver

Home » Adatközpont szerver

Adatközponti megoldások

Kulcsfontosságú alkalmazásait és adatait sosem tenné ki a felhőbe? Semmi probléma – egy megbízható, magas rendelkezésre állású, stabil helyi környezetben is tudja mindezt biztosítani. Az eredmény? Magas teljesítmény, minimalizálhatóak a leállásokból fakadó üzemszünetek, ezzel is csökkenthető a kiesések miatti veszteségek mértéke.

“Egy feladat egy szerver” megoldás ma már múlté

Költséghatékony megoldás: megosztott erőforrás, virtualizáció. A szervervirtualizáció az a megoldás melynek segítségével egy vagy több szerver erőforrásait egy u. hypervisor (vagy más néven virtualizációs) rétegen keresztül több operációs rendszer azon belül több alkalmazás között szét tudjuk osztani. Azaz a korábbi “egy feladat egy szerver” megoldást kiváltja a kisebb cégeknél divatos “egy adatközpont szerver – több virtuális szerver – több feladat” megoldás illetve ugyanez egyidejűleg több szerverrel a nagyobb, több felhasználót kiszolgáló rendszereknél.

Gyártóink
vmware adatközpont szerver

Szerver virtualizácó: Vmware

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi dictum magna pulvinar libero ultrices consequat. Integer tempor porta leo rutrum.

hp adatközpont szerver

Blade és RACK szerverek: HP

Suspendisse potenti. Aliquam egestas nunc et tellus dictum dapibus. Proin ornare vehicula tempor. Suspendisse adipiscing tortor nec.

adatközpont szerver

Microsoft szerver 2012

Yes, you can add a button, if you like. Integer ornare, neque vel tristique tincidunt, justo metus placerat arcu, vitae blandit tellus nibh.

data center - adatközpont szerver

Storage: EMC

Yes, you can add a button, if you like. Integer ornare, neque vel tristique tincidunt, justo metus placerat arcu, vitae blandit tellus nibh.

A szervervirtualizációsmegoldásunk: Vmware ESXi
A virtualizáció segítségével a jelenlegi x86-os számítógépeken több operációs rendszer és alkalmazás futtatható, így az infrastruktúra egyszerűbbé és hatékonyabbá válik. Gyorsabb az alkalmazások üzembe helyezése, javul a teljesítmény és a rendelkezésre állás, a műveletek pedig automatizálttá válnak – és mindezek eredményeként az informatika kiépítése egyszerűbb, valamint csökken a tulajdonlás és a kezelés költsége.

A jelenlegi x86-os adatközpont szerver architektúrája egyszerre csak egy operációs rendszer futtatását engedi meg. A szervervirtualizáció úgy oldja fel az x86-os szerverek hagyományos „egy az egyhez” architektúrájának korlátait, hogy absztrakt módon elválasztja az operációs rendszert és az alkalmazásokat a fizikai hardvertől, és így költséghatékonyabb, agilisabb és egyszerűbb szerverkörnyezetet hoz létre. A szervervirtualizáció segítségével egyetlen fizikai szerveren virtuális gépként több operációs rendszer is futtatható, amelyek mindegyike hozzáfér az alapjukat képező szerver számítási erőforrásaihoz.

“Korlátlan” számú adatközpont szerver egy fizikai “vas”-on – radikális szerver szám csökkentés!

Ez legfőbb indok amiért a cégek többsége hagyományos rendszerét virtualizáltra fejleszti. Százezrek milliók takaríthatóak meg azzal, hogy nem kell új szervert beszerezni egy új feladat elvégzésére, hanem csak létre kell hozni egy új virtuális gépet. A virtuális gépének számának csak az alatta teljesítő “vas” teljesítménye szab határt.

Magasabb rendelkezésre állás (HA)

Ha egy fizikai adatközpont szerver tönkre megy egy hagyományos környezetben jelentős problémát okoz. Ám egy (legalább három szerverből) álló un. klaszter számára ez nem okoz problémát. A megoldás lényege, hogy bármely szerver tervezett vagy üzemzavari leállásakor a klaszter többi szervere automatikusan a kiesett szerver helyébe lép. A felhasználók – jó esetben – semmit nem észlelnek az egészből. A meghibásodott szerver helyére nem kell feltétlen ugyan olyan szervert berakni – bármilyen más is támogatott lényeg, a virtualizációs szoftver támogassa az új gépet.

Merevlemez virtualizáció (VSA)

A megoldás lényege, hogy a fizikai adatközpont szerver merevlemezeit egy virtuális adattárolóvá alakítja. Azaz egyik szerver “látja” a másik szerver merevlemez erőforrását és sajátjaként tudja használni. Jelentős költségmegtakarítás érhető el hiszen, ha egyik szerverünk merevlemeze tele van de egy másiké alig van kihasználva – ez egy közepes kihasználtságot jelent. Egy merevlemez meghibásodás sem okoz problémát, azonnal átáll másik diszkre a rendszer.

Központi management (Vcenter)

Lényege, hogy az összes virtuális gép egyetlen közös felületről látszik. Egy kattintással adhatunk hozzá új gépe, indíthatunk újra vagy állíthatunk le futó virtuális gépet. A Vcenter segítségével igazi kontrollt kapunk IT rendszerünk felett! Többé nincs tervezett üzemszünet, mert az elosztott architektúrának köszönhetően minden rendszerünk maximálisan redundánsan működtethető.

A VMware virtualizációs megoldásai a VMware vSphere platformra, arra a bevált, robusztus és megbízható virtualizációs platformunkra épülnek, amelyet már több mint 500 000 ügyfél is választott, többek között az összes hazai tőzsdei cég. A szervervirtualizáció szabadjára engedi a napjaink erős x86-os szervereiben rejlő lehetőségeket. A legtöbb adatközpont szerver kapacitásának kevesebb mint 15 százalékát használja ki, ami nemcsak nagyon kevéssé hatékony, de alacsony szerverkihasználtsághoz és bonyolultsághoz is vezet.

Szerver megoldásunk: Microsoft Windows windows 2012
A Windows Server 2012, korábbi kódnevén Windows Server 8 a Microsoft Windows Server kiszolgálócsaládjának jelenlegi legfrissebb kiadása. A Windows 8 szerveroldali változata, egyben a Windows Server 2008 R2 utóda. A szoftver 2012. szeptember 4-én vált mindenki számára elérhetővé. A Windows Server 2008 R2-höz képest számos újdonságot tartalmaz, köztük a Hyper-V frissített változatát, egy IP-címkezelői szerepkört (IP address management), a Windows Feladatkezelő új verzióját és az új ReFS fájlrendszert.

Inteligens IP-címkezelés

Az IP-címekhez hozzárendelt mezők segítségével, a felhasználóhoz rendelhetők további információk, így logikailag több, akár hierarchizált csoportba is rendezheti a usereket. Az IPAM segítségével a címek követésén túl a kiszolgálók auditálását is lehetővé teszi, valamint adatokat gyűjt a tartományvezérlőkről és a DHCP kiszolgálókról. A konzolon megjelenik a kiszolgálók részletes leírása, állapota és aktuális foglaltsága, így a működés teljes egészében monitorozott az IPAM által.

Active directory kiterjesztett funkcionalitással

A címtárszolgáltatás, az autentikáció rendkívül fontos a legtöbb vállalat életében, túl azon, hogy leegyszerűsíti a programokhoz való hozzáférést a biztonsági kockázatot is minimalizálja a jól beállított Active Directory. A Windows Server 2012-ben az előző generációhoz képest is komoly változásokon ment át az AD. Az Administrative Center fejlesztése illetve a kiszolgáló kezelő beépítése mellett a lomtár új felületet és ezzel együtt bővebb funkcionalitást is kapott elődjéhez képest. A virtualizációhoz kapcsolódó változásokat az Active Directory támogatja és felismeri, az összevonásokat kezeli csakúgy, mint a Powershell utasításokat, amiket a Powershell History Viewer segítségével visszanézhetővé válnak.

ReFS az új fájlrendszer

A FAT32 és az NTFS kódolású fájlrendszerek után a Windows Server 2012-ben az új ReFS (Resilient File System, azaz ellenálló fájlrendszer) technológia található. Az új megoldás rendkívül sok előnnyel rendelkezik a megbízhatóság, a biztonság és a kompatibilitás terén is. A 64 bites rendszer képes 16 exabájtos fájl kezelésére illetve 1 jottabájtos kötetméret fenntartására. Kijelenthető tehát, hogy a fájl méretek kapcsán a rendszer korlátai immár a hardverre vonatkoznak. Az ReFS technológia támogatja a korábbi verziókat, így a legtöbb népszerű NTFS-hez köthető funkció (BitLocker titkosítás, kötetcsatolás, adattükrözés, intelligens fájlazonosítás stb.) működik az új fájlrendszerrel is.

Távoli elérés egyszerűen

Az új szervercsomagban a korábban is népszerű távoli elérési funkciókat is továbbfejlesztették. A DirectAccess segítségével a felhasználó külön kapcsolódás nélkül eléri a céges hálózatot akár otthonról is. A kapcsolat megléte esetén a rendszergazda nem csak a felhasználót, de a hálózatra frissen becsatlakozott gépet is menedzselni tudja, így csökkentve a biztonsági kockázatot távoli elérés esetén. A DirectAccess bár az előző szoftvercsomagban jelent meg, igazán felhasználóbarát az új 2012-es szerveren lett. A két lépcsős telepítés, a lecsökkent csatornaszám, az egyszerűbb infrastruktúrakezelés valamint a letisztult és logikusan felépített Dashboard a könnyű és mégis biztonságos használatot teszi lehetővé, mind felhasználói, mind kiszolgáló oldalon.

Jól skálázható csomagok

A Small Business Server kivezetésre került, helyére az új Windows Server 2012 csomagjai közül választhat a vásárló. A legkisebb a Foundation, amit kifejezetten mikro vállalatoknak terveztek, egy szerver futtatására van lehetőség, illetve korlátozottsága miatt csak 15 felhasználóig használható. Az Essentials csomaggal vegyesen futtatható a helyi adatközpont szerver a felhő szolgáltatással, így rugalmasan és költséghatékonyan üzemeltethető, viszont korlátozásokkal rendelkezik. A Standard és a Datacenter programcsomagok teljes funkcionalitással rendelkeznek, különbség csak a futtatható virtuális gépek számában van, a Standard ugyanis maximum 2 gépet képes futtatni. A jól elkülöníthető termékek közül minden vállalat megtalálja a számára legmegfelelőbbet, mindezt az eddigieknél jobb ár-érték arányban.

Adattárolási / mentési megoldásunk: EMC VNX
Az EMC® VNXe™ sorozat újradefiniálja a hálózati tárolást a felhasználók számára, azzal, hogy egyedülálló szolgáltatás-együttest, egyszerűséget és hatékonyságot biztosít. Ezek az egységesített tárolási rendszerek valódi tárolási konszolidációs képességet biztosítanak egyszerű kezeléssel és egyedi alkalmazás-integrációval, mely megszünteti az alkalmazások és tárolásuk közötti határokat.

A 96 meghajtóig terjedő skálázhatóságával és 200 terrabájtos kapacitásával a VNXe sorozat készen áll arra, hogy kielégítse az egyre nagyobb tárolási követelményeket támasztó, növekvő szervezetek igényeit.

MegbízhatóságKényelemGyorsaság - gyors mint egy belső diszkSkálázhatóság - doboz csere nélkül akár több terrabájt adatAdat biztonság - adatmentés
Megbízhatóság
A hálózatra kapcsolahtó adattároló tömbök egyik legfőbb előnye a magasszintű megbízhatóság, melyet számos hardveres és szoftveres szolgáltatáson keresztül biztosítanak.Az adattárolók automatikusan biztosítanak feladat-átvétel (failover) funkciókat, mellyel biztosítható a magasfokú rendelkezésre állás és megbízhatóság. A magasfokú rendelkezésre állás biztosítható, hardveres RAID tömbökön, redundáns hálózati kapcsolatokon, állandóan készenlétben álló csere diskeken és akár fürtözési megoldásokon keresztül. A cégünk által forgalmazott termékek mindegyike első osztályú gyártói hardver támogatással rendelkezik, melyek akár 4 órás csere garanciát is biztosíthatnak. Az adattároló ,megbízhatóságának és rendelkezésre állásának kiépítését bízza szekértő mérnöki csapatunkra. Próbálja ki egy storage rendszer szolgáltatásait, mellyel biztosíthatja a teljes vállalat számára az adattárolási igényeket.
Kényelem
Az adattároló tömbök beiktatásával a cégek életében megszűnik a folyamatos stressz, mellyel az adatárolás irányában viseltetnek. A storage rendszerek leveszik a rendszergazdás és felhasználók válláról azt a kényszert, hogy hosszú időre előre becsüljék meg az adattárolási igényeket. A rugalmasság, bővíthetőség, magas rendelkezésre állás, adatbiztonsági funkciók pedig biztosítják a vállalat folyamatos működését. A menetközbeni hardver bővítési lehetőségekkel akár percek alatt megduplázható a tároló álltal kezelt meghajtó mennyiség.
Gyorsaság - gyors mint egy belső diszk
Minden felhasználónak rendkívül fontos, hogy az általa használt adatokhoz, rendszerekhez, adatbázisokban tárolt információkhoz a lehető leghamarabb hozzáférjen. A napjainkban használt storage rendszerek konfigurálásakor, a mérnököknek rendkívüli hozzáértéssel kell felépíteniük a tárolót, hogy a lehető legnagyobb gyorsaságot, írási és olvasási sebességet és hozzáférhetőséget biztosítsák a felhasználók részére. A rendszerek a felhasznált diskekben található cache mellett célzottan az adatok írásának meggyorsítására használt dedikált memóriát is fel tudnak használni. Az adattároló tömbökbe helyezhető meghajtók számától függően dönthet a mérnök több (akár 30-40db) kisméretű disk felhasználása mellett, amennyiben a szükségletek és igények ezt alátámasztják.
Skálázhatóság - doboz csere nélkül akár több terrabájt adat
Minden felhasználónak rendkívül fontos, hogy az általa használt adatokhoz, rendszerekhez, adatbázisokban tárolt információkhoz a lehető leghamarabb hozzáférjen. A napjainkban használt storage rendszerek konfigurálásakor, a mérnököknek rendkívüli hozzáértéssel kell felépíteniük a tárolót, hogy a lehető legnagyobb gyorsaságot, írási és olvasási sebességet és hozzáférhetőséget biztosítsák a felhasználók részére. A rendszerek a felhasznált diskekben található cache mellett célzottan az adatok írásának meggyorsítására használt dedikált memóriát is fel tudnak használni. Az adattároló tömbökbe helyezhető meghajtók számától függően dönthet a mérnök több (akár 30-40db) kisméretű disk felhasználésa mellett, amennyiben a szükségletek és igények ezt alátámasztják.
Adat biztonság - adatmentés
A korszerű adattárolók számos olyan funkciók biztosítanak, melyek kizárólag az adatok biztonságos megőrzése miatt kerültek a rendszerekbe beépítésre. Az integrált biztonsági funkciók és technológiák képesek akár több cég szolgáltatásának helyettesítésére, így lehetőséget biztosítanak, hogy minden biztonsági funkció egy nagy teljesítményű rendszeren keresztül legyen elérhető. Az adattárolók biztonsági funkció az adatok titkosításától kezdődően egészen a katasztrófa visszaállítási szolgáltatásokig mindent közvetlenül biztosítanak. A mai szabványoknak megfelelően, akár AES-256 bites titkosítással is képesek vagyunk ellátni a tárolandó adatokat és fájlokat.
A VNXe tárolók mellé mellé standard három éves alapgarancia jár, amely következő napi alkatrészcserét és heti 5 nap, napi 9 órás távtámogatást tartalmaz. A VNXe 3300 mellé három év Advanced garancia jár, amely másnapi helyszíni és 7/24 távtámogatást tartalmaz. A termékek mellé Prémium garancia is rendelhető, amely négy órán belüli kiszállást hoz. A termékekhez a garancia lejártát követően is igényelhető karbantartási támogatás.
Kérjen ajánlatot!

* Kotelezően kitöltendő

A megoldás specialistája
Szekeres Viktor
ügyvezető
Tizenkét év alatt több 200 cégnél 3000 telepített mellék fűződik a nevéhez. Öt éve foglalkozik Cisco rendszerekkel. CCNA, CCDA, és UCCX specialist minősítéssel rendelkezik. Viktor hobbija búvároktatás de szenvedélyes jazz rajongó is.
Telefonszáma: +36.1.456.80.14
Mobil: +36.20.222.5702
Email: szekeres.viktor(kukac)gloster.hu